söndag 4 augusti 2013

Trädgårdsfest!

I helgen var det dags för kalas, fira mig som fyllt 30! Det bjöds på strålande väder  så det fick bli långbord i trädgården! Över öppen eld kokade vi ungersk gulaschsoppa och min nya köksassistent fick gå varm då vi även bjöd på focaccia och jordgubbstårta! 


Focaccia
Receptet är taget från Leila Lindholm. Perfekt till en långpanna. 

Grundrecept

  • 25 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7–8 dl vetemjöl special
  • Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

1.Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2.Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3.Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4.Sätt ugnen på 225 grader.
5.Häll upp degen på mjölat bakbord, knåda och forma till en boll. Platta ut tills den är cirka 1 1/2 cm tjock på en oljad plåt med lite flingsalt i botten.
6.Jäs till dubbel storlek under bakduk i cirka 30 minuter.
7.Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och smaksättning (olika variationer. Jag använde mig av 4 hela rosmarinkvistar som jag krossade i en mortel och sen blandade ut med olivolja. Ringla sedan över rosmarinoljan över brödet). 
8.Grädda bröder gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Och så var det ju jordgubbstårtan, klassisk med vaniljkräm, grädde och jordgubbar!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar