Focaccia
Leilas Focaccia
Grundrecept
- 25 g färsk jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1/2 dl olivolja
- 2 msk honung
- 1 msk flingsalt
- 7–8 dl vetemjöl special
- Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
1.Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2.Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3.Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4.Sätt ugnen på 225 grader.
5.Häll upp degen på mjölat bakbord, knåda och forma till en boll. Platta ut tills den är cirka 1 1/2 cm tjock på en oljad plåt med lite flingsalt i botten.
6.Jäs till dubbel storlek under bakduk i cirka 30 minuter.
7.Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och smaksättning (olika variationer. Jag använde mig av 4 hela rosmarinkvistar som jag krossade i en mortel och sen blandade ut med olivolja. Ringla sedan över rosmarinoljan över brödet).
8.Grädda bröder gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Och så var det ju jordgubbstårtan, klassisk med vaniljkräm, grädde och jordgubbar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar